25.08.2014 15:19

12 CERINȚE ALE AGRICULTORILOR

Membrii Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” s-au declarat nemulțumiți de politicile propuse de Guvern, pentru diminuarea consecințelor embargoului rus. În acest scop, agricultorii au înaintat autorităților o rezoluție, care include 12 cerințe. Aceștia susțin că sunt gata să organizeze un șir de proteste cu lozinci economice, în cazul în care rugămințile lor nu vor fi auzite.

Agricultorii afirmă că fondul de subvenţionare pentru 2014 este insuficient, nu acoperă necesităţile şi va genera mai multă indignare în rândul producătorilor agricoli. Mai mult, ei anunță că proiectul de finanțare oferit de Guvernul Poloniei se tergiversează intenţionat de către unele instituţii de stat, cu scopul de al birocratiza şi va îngrădi accesul la aceste surse pentru producătorii agricoli. Președintele Uniunii Asociațiilor de producători UniAgroProtect, Alexandru Slusari, solicitat de echipa MBC a declarat că această rezoluție a fost emisă cu scopul de a împiedica unii politicieni să profite de situația creată ca să câștge devidende politice pe seama problemelor cu care se confruntă în prezent agricultorii. Totodată, acesta a subliniat câteva dintre solicitările înaintate de producători către autoritățile centrale.

În acest context, ministrul Agriculturii Vasile Bumacov a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă că regulamentul care prevede compensațiile pentru fermieri a fost deja eloborat și odată cu adoptarea acestuia ar putea fi diminuat conflictul dintre procesatori și producători.

Potrivit datelor remise de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimente, până în prezent la întreprinderile de conservare au fost procesate 23 mii de tone de fructe și legume, dintre care 20 de mii de tone de mere și 1200 tone de prune. Prețul pentru care proceesatorii cumpără fructele variind pentru mere de la 50 până la 60 de bani, iar pentru prune 80-90 de bani pentru un KG.

Comentarii