13.06.2014 15:47

2019- ANUL ADERĂRII ROMÂNIEI LA ZONA EURO

România ar putea adera la ZONA Euro în anul 2019, dacă va lua unele măsuri. O declarație în acest sens a fost făcută de guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Potrivit declarației lui Isărescu, România poate să anunţe acum că a ajuns la un consens politic privind aderarea la zona euro. Atât preşedintele, cât şi primul ministru au anunţat că obiectivul de aderare poate fi 2019. Este un obiectiv ambiţios care poate fi folosit ca ancoră pentru politicile economice"

Cu toate acestea, guvernatorul BNR nu a confirmat că BNR şi-a asumat acest obiectiv, punând accent pe faptul că beneficiile aderării presupun multe eforturi şi reforme structurale.

Totodată, el a arătat că, deşi în acest moment România stă bine în ceea ce priveşte criteriile nominale stabilite, curba dobânzilor şi stabilitatea cursului, indicatorii reali sunt încă semnificativ sub media europeană.

Isărescu a mai menționat că un prim pas către euro reprezintă aderarea la Uniunea Bancară, proces care va întări stabilitatea financiară şi va creşte încrederea, prin armonizarea reglementărilor şi regulilor de supraveghere.

Comentarii