11.10.2016 14:05

83 de grădinițe din Republica Moldova vor fi renovate cu 3 milioane de euro, oferite de Guvernul român

Membrii Cabinetului de Miniștri au aprobat lista instituțiilor preșcolare ce vor fi renovate cu suportul Guvernului României, din ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România țării noastre.

Hotărîrea a fost aprobată, săptămîna trecută, în cadrul ședinței Guvernului, scrie bani.md.

Astfel, copii din 83 de grădinițe din raioanele Republicii Moldova, inclusiv municipiile Chișinău și Bălți, precum și angajații acestor instituții vor beneficia de condiții mai bune de joacă, instruire și muncă. Suma totală a proiectelor constituie 3 mln euro.

"Proiectele sunt de 2 categorii. Pentru unele grădinițe va fi procurat utilajul necesar și vor fi efectuate lucrări de amenajare a teritoriului, iar pentru altele va fi elaborată documentația tehnică și vor fi renovate construcțiile din punct de vedere al eficienței energetice", a precizat ministrul Dezvoltării regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, în cadrul unei ședințe interne cu angajații ministerului, vizavi de acțiunile ulterioare, în vederea realizării eficiente a proiectelor.

"Aceste proiecte de investiții în infrastructura preșcolară vor crea condiții mai bune pentru copiii ce învață în grădinițele de pe întreg teritoriu al Republicii Moldova și va aduce o plus-valoare pentru sistemul de învățămînt din întreaga țară. Totodată, realizarea acestui Program va asigura continuitatea colaborării bilaterale în realizarea proiectelor inițiate în anul 2014", a mai adăugat ministrul Vasile Bîtca.

Finanţarea renovării instituțiilor preșcolare din țara noastră are loc în baza Acordului semnat între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova. Un document în acest sens a fost semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2010 (Acord), dar și cele cinci Protocoale adiţionale ale acestuia, implementarea căruia este asigurată de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor din Republica Moldova.

SURSA

Comentarii