27.08.2014 15:20

A FOST INAUGURAT GAZODUCTUL IAȘI-UNGHENI

România și Republica Moldova s-au unit astăzi, din punct de vedere energetic. Proiectul de interconectare a sistemelor de transport a gazelor pe traseul Iaşi-Ungheni a fost inaugurat chiar de Ziua Independenței Republicii Moldova. La eveniment au fost prezenți înaltul comisar European pentru energie, Günther Oettinger, premierul moldovean, Iurie Leancă și prim-ministrul român, Victor Ponta.

IURIE LEANCĂ, premierul Republicii Moldova: Potrivit lui Iurie Leancă, de la 1 septembrie gazul românesc va trece Prutul, iar în doi ani vom avea deja un sistem de interconectare energetic complex. Astfel, Republica Moldova va deveni mult mai stabilă din punct de vedere energetic.

VICTOR PONTA, prim-ministrul României: La rândul său, Victor Ponta a spus că fără sprijinul Uniunii Europene, România și Republica Moldova nu ar fi reușit să ducă la bun sfârșit construcția gazoductului.

Lucrările la conducta de 43 de kilometri, care leagă România de Moldova au durat un an, cea mai mare parte a costurilor fiind suportată de partea română.
Prin această conductă vor putea fi transportate până la două miliarde de metri cubi de gaze pe an, Republica Moldova va putea reduce, astfel măcar o parte din importurile de gaze ruseşti.

Comentarii