30.10.2014 16:58

ACHITAREA VINIETELOR A ADUS STATULUI UN VENIT DE MILIOANE DE LEI

Vinietele aduc în bugetul de stat zeci de milioane de lei. Potrivit datelor statistice oferite de serviciul vamal, în primele zece luni ale anului curent au fost eliberate circa 256 mii de viniete, care în sumă au adus în bugetul de stat aproximativ 42 milioane lei.

Perceperea vinietei se efectuează de către organul vamal, care eliberează un certificat standardizat ce confirmă achitarea vinietei și termenul de valabilitate. Mai mult, vinieta poate fi procurată sau prelungit termenul în orice birou vamal, post vamal intern sau de frontieră, la intrarea în ţară, iar costul acesteia variază de la 4 euro pînă la 50 euro.

Potrivit serviciului vamal, conducerea vehiculului neînmatriculat în Republica Moldova, fără certificatul ce atestă achitarea vinietei pentru o perioadă mai mică de 7 zile se sancționează cu amendă în valoare de 2000 lei.

Săvârșirea repetată, în cursul aceluiași an calendaristic a contravenției de către o persoană fizică se sancționează deja cu o amendă de 2600 lei, iar o persoană juridică achită o amendă de 4000 lei. Reamintim că vinieta - taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova se aplică începînd cu 1 noiembrie 2012.

Comentarii