08.07.2014 14:56

ACHIZIȚIILE PUBLICE, PROCES CORUPT

Operațiunile asociate achizițiilor publice trebuie să fie cât mai transparente, întrucât toate aceste contracte sunt subsumate interesului public. Regulă care în Moldova este sfidată permanent. Cel puțin, așa cred analiștii economici de la Centrul analitic ”Expert Grup” .
În ultimii patru ani, cota achizițiilor publice în PIB a crescut până la 9,3%, însumând o valoare de peste 9 mld. lei, se arată în infograficul de pe Bugetstories. Expertul economic Tatiana Savva, susține că această cotă are o importantă majoră. Asta deoarece orice neregulă în procesul de achiziții publice aduce pierderi la fel de mari din bugetul public național. În Moldova achizițiile efectuate din banii publici sunt greu de urmărit, deoarece instituțiile implicate încearcă să-și ascundă tranzacțiile dubioase sau cele cu pierderi, mai spune expertul.
Expertul economic este de părere că, de multe ori, statul cumpără ceea de ce are el nevoie la cel mai mic preț, mizând pe o calitate înaltă sau, din contra, achiziționează de la anumite companii la prețuri cu mult peste cele operate de piață. Și rapoartele Curții de Conturi indică exact același lucru.
Potrivit studiului ”Expert-Grup”, fenomenul corupţiei şi lipsa controalelor adecvate creează un mediu favorabil pentru scheme de fraudare a achizițiilor publice.

Comentarii