18.08.2014 11:10

ACORDUL DE ASOCIERE VIZEAZĂ ȘI STATISTICA

Sistemul național de statistică ar trebui să fie racordat la normele și standardele europene. Aceaste norme sunt vizate odată cu intrarea în vigoare a prevederilor Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Principalele domenii vizate țin de statisticile demografice, regionale, agricole, comerciale, macro-economice, dar și cele ce țin de domeniul energiei, managementului calității, instruirii, utilizării tehnologiilor informaționale moderne, etc. Unul dintre obiectivele pe termen lung ale Uniunii Europene este furnizarea datelor statistice în timp util, comparabile la nivel național și sigure. Se crede că un sistem național de statistică durabil, eficient și independent din punct de vedere profesional va furniza informație relevantă pentru cetățenii, companiile și factorii decizionali din Republica Moldova și din UE, permițându-le să aprobe decizii informate pe această bază, scrie Agora.md. Cooperarea RM-UE se referă la următoarele domenii precum, ajustarea prezentării datelor către UE, luând în considerație aplicarea metodologiilor internaționale și europene relevante, inclusiv clasificările schimbului de experiență dintre părți privind dezvoltarea de know-how statistic.
Cooperarea va avea loc în cadrul Sistemului European de Statistică, în care Eurostat este autoritatea statistică europeană.

Comentarii