29.10.2014 13:55

AGRICULTURA ÎN CONDIȚII ECO ATRAGE INVESTIȚII

Afacerile cu biomasă capătă amploare în Republica Moldova. În țară există deja antreprenori care cultivă anul împrejur legume în sere ecologice, încălzite de la cazanele ecologice în bază de biomasă. Proiectul a fost premiat și în cadrul Competiției Naționale Moldova Eco- Energetică, 2014 la categoria ”Cel mai bun Proiect de Eficiență Energetică, sector Industrial”.

Aceste cazane pe biomasă încălzesc cele 2 hectare de sere. Instalația unică a contribuit la economisirea anuală a peste 2,7 mil de lei. Reducerea emisiilor de CO₂ cu 2600 tone pe an.
Sera ecologică din Onițcani este unul din cele 13 proiecte de succes în utilizarea și promovarea surselor de energie regenerabilă și a eficienței energetice.

"Acest proiect este doar unul din cele care a fost premiat în cadrul Concursului Moldova Eco Energetică. Mai sunt și alți câștigători. Vă felicit cu această victorie pentru munca pe care ați depus-o. Sunt bucuros că acest concurs a devenit o tradiție", declara PIRKKA TAPIOLA,
ambasadorul UE la Chișinău.

Autoritățile au anunțat că lansează alte 2 concursuri. Acestea sunt: Concursul de premiere a Companiilor Eco-Responsabile ce promovează tehnologii inovative şi eficiente şi Târgul de finanţare a ideilor de proiecte Eco-Responsabile în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice.

Câştigătorii Concursului Companiilor şi Ideilor Eco-Responsabile, precum şi cei ai Competiţiei Moldova Eco-Energetică vor fi premiaţi la Gala Moldova Eco-Energetică, ce va avea loc pe 5 Decembrie curent.

Comentarii