15.09.2014 16:47

AJUTOR PENTRU AGRICULTORI

Pentru a putea beneficia de compensațiile autorizate de Executiv și de creditul de asistență polonez, producătorii agricoli care au avut de suferit în urma embargoului rus trebuiesă prezinte un pachet de documente, care să conțină toate datele privind activitatea lor. Despre ce documente exact este vorba, aflați imediat.

Potrivit directorului Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, Petru Maleru, producătorii de mere și prune care doresc să solicite ajutor financiar sunt obligați să prezinte cererea de acordare a compensațiilor, declarația referitor la veridicitatea informațiilor, certificatul de înregistrare a companiei, certificatul eliberat de administrația locală, precum că agricultorul respectiv deține o suprafață de pâmânt, unde cultivă mere sau prune și certificatul de cont bancar. Pentru a optimiza procesul de acordare a compensațiilor, până pe 22 septembrie în fiecare localitate va fi formată o comisie locală pentru a colecta pachetele de documente ale solicitanților după care le va transmite celor 10 oficii teritoriale ale Agențiiei de Plăți și intervenții. Șeful AIPA a ținut să sublinieze că toate datele producătorilor interesați de acest sprijin vor fi verificate minuțios înainte ca acestea să ajungă la Comisia Centrală, care va decide cui i se acordă compensațiile.

În ceea ce privește creditul de asistență polonez, agricultorii vor trebui să prezinte un studiu de fezabilitate, un plan de afaceri, bilanțurile contabile, certificatul de înregistrare a companiei, datele financiare din anul precedent, fluxul de numerar, contribuția proprie la proiect, actul de proprietate a a unui imobil și caracteristicile acestuia. Potrivit reprezentanților AIPA, astfel se vor asigură că utilajul procurat cu ajutorul acestui împrumut va fi instalat și utilizat corect într-o locație care asigură toate necesitățile acestuia. Totodată, reprezentanții Agenției susțin că ar putea fi nevoie și de alte documente. Decizia finală referitor la modul de acordare a creditului polonez va fi făcută publică oficial după publicarea unui manual, care va conține toate informațiile la acest subiect.

Potrivit, Agenției de Intervenții și Plăți dosarele de solicitare a sprijinului financiar pot fi depuse pînă la 15 octombrie curent, la comisiile speciale care vor fi create în cadrul autorităților administrației publice locale. Primele achitări a compensațiilor și a tranțelor din creditulș polonez vor vor fi făcute în luna noiembrie 2014.

Comentarii