18.09.2014 15:21

AN DE GREA ÎNCERCARE PENTRU VINIFICATORI

La un an de la embargoul impus de Federația Rusă, statul nostru nu a trasat un plan de acțiuni real pentru a ajuta vinificatorii să depășească situația dificilă în care s-au pomenit, iar puținele măsuri propuse nu sunt adecvate realității. Concluzia aparține invitaților emisiunii ”Interes direct”, difuzată ieri la postul nostru de televiziune.

Vinificatorii susțin că ei se află acum într-o situație de incertitudine totală. Pe de o parte, au pierdut piața tradițională a Rusiei, pe de altă parte, nu sunt competitivi ca preț în țările europene.

Specialiștii spun că distilarea vinurilor din stocuri nu este o soluție la problema creată, deoarece procedura este foarte costisitoare, iar produsul obținut riscă să râmână nevândut. Deși Guvernul le-a promis susținere financiară în valoare de 12 milioane de euro, vinificatorii fac o precizare - banii sunt credite pentru procurarea strugurilor, oferite de instituțiile financiare internaționale. Respectiv, există dobândă.

Problema este cu atât mai mare, cu cât vinurile moldovenești nu pot intra în competiție directă cu cele europene, întrucât ale noastre sunt puțin solicitate din cauza prețului înalt la vânzare.

Nelly Sonic susține că producătorii europeni sunt asigurați cu subvenții exorbitante comparativ cu cele oferite de statul nostru. În plus aceștia au acces la finanțe ieftine, ceea ce nu se poate de spus despre vinificatorii moldoveni.

Două priorități mari trebuie să fie puse în fața autorităților noastre, spun vinificatorii. Să le faciliteze accesul la credite ieftine și să intervină cu măsuri privind lichidarea stocurilor.

Comentarii