05.08.2016 11:20

Analiști ucraineni: Moldova ar putea adera la Uniunea Euroasiatică

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Euroasiatică (UEE) pare să aibă șanse tot mai mari, iar asta va deveni mult mai vizibil în toamna acestui an, potrivit unor analiști ucraineni.

Ei subliniază că Ucraina ar putea folosi această oportunitate pentru a exercita presiuni asupra Rusiei.

Republica Moldova ar putea să se orienteze în viitorul apropiat spre Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), prognozează experții centrului analitic ucrainean “Da Vinci AG”, pe care îi citează agenția UNIAN.

Aceștia se referă în special la decizia autorităților de la Chișinău de a elabora o foaie de parcurs privind restabilirea relațiilor economice dintre Republica Moldova și Federația Rusă, dar și la probabilitatea victoriei în alegerile prezidențiale din această toamnă a candidatul prorus Igor Dodon, care promovează ideea revenirii pe piața rusească.

„Deocamdată, problema aderării Moldovei la Uniunea Economică Eurasiatică nu este discutată activ în mediul informațional, însă am putea prognoza că în toamnă acest subiect ar putea intra în agenda dezbaterilor publice. Transformarea politică a Moldovei prin reintegrarea Transnistriei poate crea un fundament pentru realizarea în practică a ideii de aderare la Uniunea Economică Eurasiatică (UEE)”, se spune în studiu.

Astfel, în anii 2017 — 2018, la UEE ar putea adera două țări: Tadjikistan și Republica Moldova.

În opinia analiștilor, integrarea acestor state în UEE va avea miză strict geopolitică, fără a implica și procese economice sinergetice esențiale.

Analiștii consideră că în acest fel Federația Rusă va încerca să-și consolideze prezența în zonele de influență din Vest și Sud, obținând pârghii suplimentare nu doar asupra celor două state, dar și asupra Uzbekistanului și Ucrainei.

“Ne-am putea aștepta la niște reacții de răspuns la planurile Rusiei în Tadjikistan din partea Chinei și SUA, iar în Moldova din partea SUA, României, Ucrainei”, comentează experții.

Potrivit analiștilor, șansele Moldovei de a adera la UEE sunt de 50 la sută, iar a Tadjikistanului de 70 la sută.

Analiștii subliniază că Moldova este nevoită să pună accent pe majorarea exporturilor și limitarea importurilor, în timp ce Ucraina deține una dintre cele mai mari cote de import, fiind și zonă de tranzit a mărfurilor din UEE. În cazul în care Republica Moldova va adera la această uniune, Ucraina ar folosi această oportunitate pentru a exercita presiuni asupra Republicii Moldova și Rusiei.

“Presupunem că o eventuală extindere a Uniunii Economice Euroasiatice nu va avea un impact semnificativ asupra economiei Ucraine și comerțului ei extern, iar în cazul aderării Moldovei la această structură Kievul va obține instrumente suplimentare de presiune asupra Rusiei”, concluzionează autorii raportului.

SURSA

Comentarii