12.12.2014 17:04

ANALIZA MOODY'S! MOLDOVA DEPINDE DE SITUAȚIA ECONOMICĂ DIN RUSIA

Economia Republicii Moldova va rămâne expusă la riscuri generate de legăturile pe care le are cu Rusia, în special de dependența de remitențe, dar și de importanța Rusiei, aceasta fiind o piață de export și un furnizor de gaze major, se spune într-un raport publicat în această săptămână de agenția de rating Moody's Investors Service, notează Infomarket.md.

Potrivit raportului Moody's, perspectiva încetinirii creșterii economice a Federației Ruse va avea probabil consecințe pentru Republica Moldova, deoarece ar putea duce la scăderea fluxului de remitențe, care reprezintă o cotă importantă de 30% din PIB-ul țării.


Tensiunile cu Rusia, ca urmare a semnării Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană ar putea avea, de asemenea, un impact asupra Republicii Moldova dacă guvernul rus va continua să interzică produsele moldovenești. Pe de altă parte, Acordul de asociere cu UE oferă oportunități comerciale și investiționale mai bune pentru Republica Moldova, prin deschiderea de noi piețe prin eliminarea tarifelor vamale, precum și armonizarea legilor, normelor și reglementărilor în diverse sectoare legate de comerț.


Și conflictul teritorial nerezolvat din regiunea transnistreană prezintă, de asemenea, riscuri. Mai mult, eficiența slabă a guvernului, lipsa de transparență și corupția au efecte negative asupra mediului de afaceri din Republica Moldova, limitând capacitatea țării de a atrage investiții străine directe și, prin urmare, de a diversifica economia, se spune în raportul Moody's.

Comentarii