05.12.2014 14:25

ANTREPRENORII BENEFICIAZĂ DE UN NOU PROGRAM DE FINANȚARE

Antreprenorii moldoveni, în special cei care activează în cadrul Întreprinderilor Mici și Mijlocii, se pot bucura de un nou program de finanțare. Este vorba despre programul European, pentru competitivitatea întreprinderilor și a IMM-urilor, numit COSME, la care a aderat și țara noastră.

Pentru a explica cum funcționează, acest program și care sunt oportunitățile obținerii de fonduri, Organizația pentru Dezvoltarea sectorului IMM în parteneriat cu Ministerul Economiei au demarat o campanie de informare.

Tradițional, Organizația pentru Dezvoltarea Intreprinderilor Mici și Mijlocii a prezentat planul strategic și de acțiuni în ceea ce privește implementarea programului COSME, intr-o atmosferă europeană. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Guvernului și ai delegației UE în Republica Moldova.

Directorul ODIMM, Iulia Iabanji a explicat de ce acest program este atât de important. De asemenea, prezent la eveniment a fost și un expert al programului COSME, care a vorbit despre oportunitățile acestui program, dar și despre șansele tinerilor antreprenori.

În mod special, prin intermediul acestui program, antreprenorii vor avea acces la diferite piețe, în special la piața UE. În afară de aceasta, programul COSME are un instrumet nou, numit Erasmus - pentru tineri, care oferă posibilitatea tinerilor antreprenori să meargă în atle țări să se întâlnească cu semenii lor și să învețe alături de ei cum să devină mai competitivi”, declară Stephan Batstone, expert programul COSME.

Republica Moldova a aderat la programul COSME la 29 septembrie 2014. Atunci, Viceministrul, Ministrul Economiei, Andrian Candu, menționa faptul că principalele bariere care stau în fața IMM-urilor sunt tehnologiile de sortare și calibrare ca să facă față calității cerute de UE, iar acest program le va permite să devină mai competitivi.

Se preconizează că programul va sprijini anual 39. 000 de întreprinderi, ajutându­le să deschidă sau să păstreze 29 500 de locuri de muncă. Mai mult decât atât, va lansa anual 900 de noi produse, servicii sau procese în materie de afaceri. Pachetul financiar pentru punerea în aplicare a programului se ridică la 2,5 miliarde EUR, din care 1,4 miliarde EUR sunt alocate instrumentelor financiare.

Restul va fi cheltuit pentru finanțarea Rețelei întreprinderilor europene, cooperării industriale internaționale și educării în vederea dezvoltării spiritului antreprenorial. Menționăm că Moldova este prima țară membră a Parteneriatului Estic care a aderat la COSME.

Comentarii