18.06.2014 16:56

ȚĂRILE EUROPENE CAUTĂ ALTERNATIVE LA GAZUL RUSESC

Cipru poate aproviziona cu gaze Bulgaria și alte țări din Europa Centrală, pentru a reduce dependența mare a regiunii de livrările rusești, a declarat la Nicosia ministrul bulgar de Externe Kristian Vigenin, informează agenția Mediafax.

Ministrul bulgar a declarat că Cipru ar putea avea un rol important în proiectul coridorului nord-sud, furnizând gaze terminalelor de gaze naturale lichefiate din Grecia, care să fie livrate apoi Bulgariei, României şi Europei Centrale. Ideea utilizării Ciprului ca furnizor de gaze a apărut după ce în largul coastei sudice a insulei au fost descoperite un zăcământ cu rezerve estimate la 3600-6000 de miliarde de metri cubi de gaze.
Concomitent, UE își calculează rezervele de gaze. Asociația care reprezintă interesele industriilor de gaze naturale din 25 de țări europene, Gas Infrastructure Europe a făcut publice datele privind stocurile de gaz disponibile. Astfel, UE și-a format aproape două treimi din stocurile de gaz pentru iarnă și dispune de aproximativ 51 912 miliarde metri cubi de gaz. Acest nivel este echivalent cu 64,37% din rezervele anuale de 80 643 miliarde metri cubi. Potrivit Gas Infrastructure Europe, unele țări precum Ungaria, Franța și Croația au rezerve de gaz mai scăzute.

Comentarii