09.07.2014 15:22

AȘTEPTĂRI OPTIMISTE DE LA PIEȚELE NOI DE DESFACERE

Odată cu semnarea Acordului de Liber Schimb între Moldova, Georgia și Ucraina pe de o parte și UE, pe de alta, țările membre ale UE fac și ele un calcul estimativ al beneficiilor de care ar profita comunitatea europeană în urma acestui Acord. Experții economici români, afirmă într-un studiu, publicat de Ziarul Financiar că eliminarea taxelor vamale deschide în fața României o piață de desfacere încurajatoare. ”România va avea în față o piață mult mai accesibilă - este undeva pe aproape, o zonă cu potențial important.„ se spune în studiu.

Pentru businessul românesc deschiderea unor perspective, chiar și îndepărtate, de aderare la UE a acestor trei țări, este o ocazie de a îndrăzni mai mult, în condițiile în care o eventuală pătrundere pe piețele din vestul Europei este extrem de dificilă. În acest context, experții estimează că cele trei țări, care au semnat acordul de asociere au împreună 54 de milioane de locuitori (45,5 mil. locuitori în Ucraina, 4,5 milioane de locuitori ai Georgiei și 3,5 milioane ai Moldovei). Produsul Intern Brut cumulat al acestora este de 200 de milioane de dolari cu centrul, desigur, Ucraina, care înseamnă singură 85% din forța economică a noilor veniți în rândul aspiranților la integrarea în UE.
Cu toate cele trei țări România înregistrează excedent comercial, dar schimburile comerciale sunt destul de reduse. Cu Ucraina România are schimburi comerciale de 1,4 miliarde de euro, din care aproape un miliard înseamnă exporturi și 456 mil. euro importuri. Este un volum al schimburilor comerciale redus dacă îl comparăm cu cel dezvoltat cu vecinii membri ai UE.
La nivelul lui 2013, schimburile comerciale cu Moldova au fost de ceva peste un miliard de euro (713 mil. exporturi și 325 mil. euro importuri), iar cu Georgia de 315 mil. euro (314 mil. euro exporturi și un milion importuri). Din perspectivă economică, barierele vamale urmează să fie eliminate – acest lucru deschizând noi posibilități pentru economia României.
Cele trei țări arată ca România de acum 15-20 de ani. Iar perspectivele de integrare au însemnat pentru România foarte mult

Comentarii