24.09.2014 09:16

AU BLOCAT TRENURI! POLONEZII PROTESTEAZĂ ÎMPOTRIVA IMPORTULUI CĂRBUNELUI RUSESC

Peste 200 de minieri polonezi au blocat mai multe trenuri încărcate cu cărbune rusesc, pentru a protesta împotriva importurilor de cărbune mai ieftin din Rusia într-un moment în care minele locale se confruntă cu probleme. Anunțul a fost făcut astăzi de liderii sindicali minieri, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Polonia, care folosește cărbune pentru a genera 90% din electricitatea sa, a produs 76,5 milioane tone în 2013. A exportat 10,6 milioane tone însă, concomitent, a importat 10,8 milioane tone, în principal din Rusia și Republica Ceha.
Carbunele importat este mai ieftin decât cel extras din principalele mine poloneze. Confruntați cu costurile crescute ale producției și muncii, precum și cu scăderea cererii și a prețurilor de vânzare, minerii polonezi suportă pierderi majore.
Potrivit unui lider al sindicatului minier Solidaritatea, astăzi în jur de 80% din solicitările de oferte de livrări de cărbune către diferite unități bugetate de stat sunt câștigate de furnizorii de cărbune importat, pentru că ofera prețuri de dumping.
La începutul acesui an, Polonia a anunțat că are în vedere sancțiuni asupra importurilor de cărbune din Rusia.

Comentarii