16.07.2014 15:47

BANCA DE ECONOMII ÎN VIZORUL FMI

Experţii Fondului Monetar Internaţional cer autorităţilor moldoveneşti să monitorizeze mai strict operaţiunile efectuate de Banca de Economii şi două instituţii afiliate, întrucât au o expunere mare şi riscantă faţă de băncile ruseşti. De cealaltă parte însă conducerea Băncii de Economii susţine că situaţia acesteia s-a îmbunătăţit radical şi neagă orice afiliere, scrie publicația română Adevărul.

Situaţia de la Banca de Economii, a patra instituţie financiară ca mărime din Moldova, şi de la alte două bănci, considerate a fi afiliate cu prima, rămâne fragilă, constată cu îngrijorare experţii FMI în raportul primei monitorizări post-program pentru ţara noastră.
Aceste trei bănci, care deţin împreună 28% din activele sistemului bancar, echivalentul a circa 20% din Produsul Intern Brut, au expuneri interbancare mari între ele şi, de asemenea, expuneri mari la mai multe bănci ruseşti, susţin specialiştii FMI. Experții recomandă ca Banca Naţională a Moldovei să menţină un nivel ridicat de control al operaţiunilor BEM şi să monitorizeze zilnic evoluţiile indicatorilor de lichiditate în aceste bănci, inclusiv expunerile interbancare.
În raportul elaborat de specialiştii FMI, se mai menţionează și faptul că orice bancă identificată că încălcă cerinţele de reglementare ar trebui să prezinte rapid planuri cu termene precise pentru remedierea eventualelor deficienţe.
Experții economici din Moldova susțin că aceste riscuri au apărut din cauza incertitudinii sistemului financiar bancar din Federația Rusă, unde cele trei bănci au plasat active.

Comentarii