16.10.2014 09:23

BANCA DE ECONOMII, SANCȚIONATĂ DE BNM! CE AMENDA A PRIMIT

BNM a sancționat Banca de Economii la începutul acestei săptămâni. Aceasta va trebui să achite o amendă în mărime de un milion de lei pentru încălcarea normelor privind rezervele obligatorii.

Directorul Institutului de Cercetare a Ciclurilor Economice, Sveatoslav Mihalache, a declarat pentru Moldstreet.md că încălcarea respectivă pune sub lovitură siguranța deponenților, în condițiile în care rezervele obligatorii sunt create în scopul de a gestiona eficient riscurile unei bănci.

Cerințele de menținere a rezervelor obligatorii sunt stabilite de BNM și ele reprezintă nivelul minim al rezervelor pe care o bancă trebuie să le dețină pentru a influența cererea de de bani de scurtă durată, dar și rata de dobândă pe termen scurt.

Băncile comerciale din Moldva își țin rezervele obligatorii separat în lei moldovenești și în valută străină în conturi deschise la BNM. În prima jumătate a acestui an, volumul depozitelor la BEm a crescut cu 1,7 mld. lei, iar activele lichide au constituit circa un miliard de lei.

Comentarii