23.10.2014 16:18

BĂNCILE EUROPENE AȘTEAPTĂ REZULTATELE TESTULUI DE STRES

Încă trei zile până la decizia finală. Atâta au de așteptat cele peste 130 instituții de credit din UE care au participat la testul de stres derulat de Banca Centrală Europeană. Agerpres.ro scrie că testele de stres vor evalua starea de sănătate a celor mai mari bănci din regiune printr-o analiză detaliată a calității activelor și a capacităților de a face față șocurilor financiare.

Rezultatele celui mai cuprinzător test de stres derulate vreodată de BCE în rândul celor mai importante instituții de creditare din zona euro vor fi anunțate duminică, 26 octombrie. Băncile vor primi rezultatele testelor de stres cu 48 de ore înainte de publicarea lor, astfel încât acestea să poată revizui datele și să să-și pregătească reacțiile, transmite Agerpres.ro. Între timp, nu au întârziat să apară și speculații privind rezultatele acestui test. Spre exemplu, agenția EFE anunță că cel puţin 11 bănci europene nu vor trece testele.

Conform rezultatelor unui sondaj, efectuat de Goldman Sachs în rândul marilor investitori instituționali, nouă dintre băncile testate de BCE ar urma să pice examenul, cele mai mari șanse fiind în cazul băncilor din Italia, Germania și Grecia, iar Reuters scrie că "Volksbank" este una dintre băncile austriece care ar putea să pice testul respectiv. În același timp, fondul american de investiţii în obligaţiuni Pimco, cel mai mare din lume, anticipează că 18 instituţii de credit vor pica testele.

Potrivit Agerpres.ro, ieri BCE a tras un semnal de alarmă faţă de speculaţiile cu privire la rezultatele testelor sale de stres. BCE a precizat că rezultatele finale ale testelor nu au fost trimise nici măcar băncilor implicate, astfel că nu poate face comentarii cu privire la o anumită instituţie de credit. Rezultatele trebuie publicate înainte de 4 noiembrie, când BCE va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro.

Comentarii