02.12.2014 14:44

BANCNOTE EURO, FALSIFICATE DE ITALIENI

Un grup criminal de falsificatori de bani din Italia a fost prins de poliție. Cunoscut drept „Grupul Napoli“, gruparea a fabricat 90% din bancnotele euro false care circulă în lume şi care a deversat pe continentul european peste jumătate de miliard de euro în ultimii 15 ani. Potrivit publicației The Independent, grupul este descris drept duşmanul de moarte al Băncii Centrale Europene.

În cadrul unei operaţiuni de anvergură lansată în întreaga Italie, 56 de persoane, falsificatori de bani au fost arestate în regiunea Napoli. Forţele de ordine au descoperit o imprimerie clandestină la Arzano, în apropiere de Napoli, şi un atelier unde se băteau monede false, în regiunea Roma.

Potrivit poliţiei, „Grupul Napoli” avea 11 organizaţii care au inundat Europa cu euro falşi, fiecare din aceste structuri având sarcini bine definite – fabricarea de monede false, imprimarea bancnotelor false de bancă, transferarea banilor contrafăcuţi spre diferite ţări.

Mai mult decât atât, banda a reuşit să exporte în Germania bancnote false de 300 euro, care au fost acceptate de o întreprindere, dar au sfârşit prin a atrage atenţia poliţiştilor aflaţi pe urmele falsificatorilor de bani. Procurorii din Napoli au început studierea sursei bancnotelor false la începutul anului 2012, cu susţinerea Europol şi a Oficiului European de Luptă Contra Fraudei şi au reconstituit modul în care grupul a preluat controlul pieţei la nivel mondial.

Criminalii distribuiau cantităţi importante în Italia, precum și alte țări ca, Franţa, Spania, România, Germania, Bulgaria, Albania, Senegal, Maroc, Tunisia şi Algeria fiind cele mai afectate. Din 2002, autorităţile monetare din zona euro au retras din circulaţie cinci milioane de bancnote false însumând 300 milioane euro.

Comentarii