12.12.2014 16:58

BCE A CREDITAT CONSISTENT BĂNCILE DIN ZONA EURO

Banca Central Europeană a anunțat ieri că a împrumutat 129,8 miliarde de euro unui număr de peste 300 de bănci europene, transmite Agerpres. Acțiunea a fost făcută cu prilejul celei de-a doua ediții din acest an a programului de finanțare pe termen lung. Banii sunt destinați
să stimuleze creditarea către companii pentru relansarea economiei în zona euro.

Finanțarea pentru creditele ieftine pe patru ani, oferite de BCE a fost mai mare decât la precedenta ofertă din luna septembrie, când instituția a furnizat credite în valoare de 82,6 de miliarde de euro pentru 255 de bănci, dar sub estimările analiștilor care se așteptau ca băncile să împrumute 150 de miliarde de euro, scrie Agerpres.

BCE a acordat deja credite cu dobânzi reduse băncilor din zona euro în 2011 și 2012. De data aceasta dobânda a fost de 0,15%, adică mai mult decât dobânda de referință a BCE care în prezent se situează la minimul record de 0,05%. Spre deosebire însă de precedentele oferte, când băncile au utilizat o parte din banii împrumutați pentru a-i depune la BCE, de data aceasta gardienii euro au dorit să se asigure că lichiditățile injectate vor ajunge în economia reală. Băncile care au beneficiat de creditele ieftine oferite de BCE s-au angajat să majoreze creditarea către sectorul privat. Potrivit Agerpress, astfel, BCE speră că prin aceste împrumuturi ieftine va facilita accesul la credit al IMM-urilor și le va stimula să investească. Astfel ar urma să fie relansată creșterea economică în zona euro și va fi contracarat riscul de deflație care se atestă în prezent.

Comentarii