22.01.2015 10:39

BCE aruncă ”BOMBA”! Se propune cheltuirea a până la 1.100 de miliarde de euro pentru relansarea inflației

BCE ar putea arunca astazi “bomba nucleara” in razboiul cu deflația, scrie Money.ro. Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a propus Consiliului guvernatorilor cheltuirea a până la 1.100 de miliarde de euro, pentru suplimentarea lichidităţilor, în vederea stimulării inflaţiei în zona euro. Consiliul guvernatorilor BCE se reuneşte astăzi pentru a discuta planul.

Draghi şi consiliul executiv al BCE, format din şase membri, au recomandat consiliului guvernatorilor achiziţii de obligaţiuni în valoare de 50 de miliarde de euro pe lună, până în decembrie 2016, deși până la decizia finală ar mai putea surveni modificări, au precizat sursele apropiate situației.

Una dintre surse a spus că noile achiziţii de obligaţiuni sau alte active, pe lângă programele actuale de achiziţii de obligaţiuni acoperite şi obligaţiuni garantate, nu vor începe înainte de 1 martie.

De asemenea, nu s-a hotărât încă dacă ţinta de 50 de miliarde de euro pe lună include programele existente sau cât de mare va fi ponderea obligaţiunilor guvernamentale, precizează Mediafaz.ro. Draghi susţine că suplimentarea lichidităţilor este necesară pentru a evita intrarea zonei euro într-o spirală a deflaţiei, dar oficialii germani consideră că astfel scad presiunile pentru reforme economice. Inflaţia din zona euro a trecut în teritoriu negativ în decembrie, cu un declin al prețurilor de 0,2%.

Comentarii