27.10.2014 16:21

BEI ȘI-A DESCHIS OFICIU ÎN MOLDOVA

Banca Europeană de Investiții și-a deschis un birou permanent în Republica Moldova. Potrivit autorităților de la noi, deschiderea reprezentanţei la Chişinău va îmbunătăţi simţitor mediul de afaceri, va accelera dezvoltarea şi implementarea proiectelor finanţate de BEI şi va asigura o vizibilitate mai mare.

Deschiderea reprezentanței a fost inaugurată de către vicepreședintele BEI, Wilhelm Molterer, în prezența prim-ministrului Iurie Leancă și a șefului Delegației UE în Moldova, Ambasadorul Pirkka Tapiola. De asemenea, la eveniment au mai participat și ambasadorii statelor membre UE, precum și ai comunităților de afaceri și bancare din țară. Potrivit vicepreşedintelui Băncii Europene de Investiţii, Wilhelm Molterer, unul dintre cele mai importante motive pentru care a fost deschisă o reprezentanță în Moldova este istoria de succes din ultimii 7 ani, în care țara a atras cel mai mare volum de investiții.

Guvernul RM are o orientare clară și priorități bine stabilite în ceea ce ține de domeniile ce necesită învestiții, iar aceste priorități sunt și prioritățile noastre. În continuare, sectoarele prioritare pentru investiții sunt: transport și infrastructură, energetica, întreprinderile mici și mijlocii, dezvoltarea rurală și agricultura. Ne provocați zilnic, iar pentru a vă răspunde provocărilor, trebuie să fim aici. Trebuie să fim prezenți, să comunicăm și să sporim activitatea noastră zi de zi.

La rândul său, Premierul, Iurie Leancă, a spus că deschiderea biroul BEI la Chișinău ne va ajuta să recuperăm timpul pierdut pentru comunicarea cu oficiul de la Luxembourg.

Oficiul Băncii Europene de Investiții la Chișinău va fi condus de Lilya Chearneyavka. Aceasta s-a născut în spațiul sovietic, dar a locuit în Italia. La rândul său, Chearneyavka a menționat că este onorată să conducă aceast oficiu și totodată este o mare provocare pentru ea.

"Este adevărat, pentru mine este o onoare să lucrez în Moldova, dar totodată și o mare provocare. O provocare plăcută, deoarece văd în jur oameni care sunt interesați, oameni care au beneficiat de ajutorul nostru, de asemenea Guvernul care a folosit cu succes banii oferiți de BEI și care sunt nevoiți să lucreze cu noi. Repet, este o provocare dar o provocare absolut naturală, deoarece noi lucrăm și mergem în aceeași direcție. Deci, oamenii care nu se mișcă înainte, care nu merg undeva, nu au scopuri, obiective de atins nu sunt provocați și nu au probleme", a declarat LILYA CHEARNEYAVKA, șefa BEI în Moldova.

Banca Europeană de Investiţii este banca Uniunii Europene, deţinută de cele 28 de state membre şi are un mandat din partea Parlamentului European şi al Consiliului UE să susţină prin împrumuturi avantajoase proiecte de dezvoltare a sectorului privat, a infrastructurii sociale şi economice şi proiecte de management şi protecţie a mediului în Uniunea Europeană şi Parteneriatul Estic. Din 2007, BEI a finanţat în Moldova 13 proiecte în valoare de 586 de milioane de euro.

Comentarii