03.10.2016 08:15

Belarusul va lansa în Moldova producția de autobuze MAZ

Republica Belarus intenţionează să extindă în Republica Moldova producția de troleibuze şi tractoare, precum şi să lanseze un proiect de producere a autobuzelor MAZ.

Potrivit presei belaruse, anunțul a fost făcut de prim-ministrul Belarusului, Andrei Kobeakov, în cadrul întrevederii în format extins cu prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip. El a menţionat că Belarusul şi Moldova au o perspectivă bună în proiectele de cooperare.

Premierul belarus a amintit că, în prezent, în Moldova se produc troleibuze şi tractoare belaruse. Se analizează proiectul de asamblare a autobuzelor MAZ. Andrei Kobeakov a spus că producătorii belaruşi sînt gata să majoreze volumul producţiei la sectoarele deja în funcţiune, să realizeze noi proiecte importante pentru ambele ţări.

Premierul belarus a constatat că un proiect comun interesant este asamblarea iniţiată anul curent în Moldova a troleibuzelor hibride. „Avantajele noului gen de transport sînt evidente. Ele vor putea să circule, inclusiv fără reţeaua de contact, pe străzile oraşelor moldoveneşti şi în afara lor. Sînt convins că în curînd şi ţările vecine vor începe să accepte producţia comună de la Chişinău. Acest moment trebuie utilizat pentru a ieşi pe pieţele ţărilor terţe”, este convins şeful Guvernului belarus.

El a calificat drept un exemplu de cooperare şi întreprinderea recent creată de asamblare a tractoarelor belaruse de capacitate mică şi medie în Găgăuzia. „Este îmbucurător faptul că Guvernul Moldovei susţine atare proiecte, compensînd un sfert din costul tractoarelor procurate de agricultorii moldoveni. Sperăm că şi pe viitor conducerea Moldovei va susţine pe toate căile astfel de proiecte reciproc avantajoase”, a spus Andrei Kobeakov.

SURSA

Comentarii