15.09.2014 14:03

BEM+UNIBANK=?

Banca de Economii are toate atuurile pentru a realiza acele obictive impuse de acțiionarii săi, precum susține Ilan Shor, iar pentru a-și mări cota de piață nu e necesară achiziționarea altei bănci. De facto, detaliile tranzacției de cumpărare a Unibank rămân neclare. Declarația a fost făcută de expertul economic, Viorel Gârbu în cadrul emisiunii ”Interes direct”.

Viorel Gârbu susține că achiziționarea activelor Unibank ar pune BEM într-o situație financiară delicată, în condițiile în care ea este un outsider pe piața bancară din Moldova. BEM ar putea efectua această tranzacție numai prin atragerea unui credit de la o altă instituție financiară, iar aceasta presupune riscul supraîndatorării, spune expertul.

Expertul mai presupune că deoarece statul are cotă-parte în acționariatul BEM, o discuție prealabilă între Ministerul Finanțelor, Guvernul și cei din Consiliul de administrație al băncii ar fi avut loc, iar primii și-ar fi dat deja acordul privind tranzacția ulterioară. Rămâne doar avizul BNM, în acest caz.

Stanislav Pavlovschi, avocat și ex-judecător CEDO și-a exprimat nedumerirea de ce autoritățile moldovenești, îndeosebi, procuratura nu s-au autosesizat după ce președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, a declarat că, numai în ultimele trei luni, de la BEM au fost sustrase prin firme offshore peste 120 mil. de lei.

Precizăm că astăzi, Veaceslav Ioniță a sesizat oficial Centrul Național Anticorupție vizavi de situația de la BEM.

Comentarii