21.08.2014 09:08

BERD AR FINANȚA REABILITAREA S.A. „CET-NORD”

Sistemului de încălzire centralizată cu energie termică în municipiul Bălți va fi reabilitat. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare ar putea finanța S.A. „CET-Nord” în vederea îmbunătățirii activității întreprinderii. Agora.md informează că potrivit ministrului Economiei, Andrian Candu, studiul de fezabilitate a arătat că investițiile totale ar putea atinge suma de 10 mln de euro.

Candu a mai declarant că „Investițiile urmează a fi finanțate în baza unui credit suveran din partea BERD în valoare de 7 mln de euro și a unui grant de cca 3 mln de euro, care ar putea veni eventual din partea Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu”.
Potrivit autorităților, avantajele economice obținute în urma creșterii producerii de energie electrică și a economiilor de electricitate vor însuma 52 de milioane de lei pe an. De asemenea, autoritățile susțin că în urma modernizării sistemului termoenergetic din nordul țării se vor diminua și emisiile de bioxid de carbon cu circa 12,6 tone pe an. Ieri Cabinetul de miniștri a aprobat inițierea negocierilor cu BERD vis-a-vis de acest subiect. Creditul pe care ar urma să îl ofere BERD ar avea o durată de 15 ani, cu o perioadă de grație de 2-3 ani și o rată a dobânzii LIBOR de 1-2%.

Comentarii