27.06.2016 18:42

BERD este pregătită să preia controlul asupra Victoriabank

BERD este pregătită să-şi majoreze cota la Victoriabank, chiar până la 100%, dacă „acest lucru va ajuta ca instituția financiară să rămână o instituţie independentă, profitabilă şi comercială”.

Declarația aparține directorului BERD, Henry Russell, și a fost făcută într-un interviu pentru revista Profit.

În acelaşi timp, oficialul BERD a accentuat faptul că înainte de a întreprinde paşi noi, sunt necesare verificări şi analize minuţioase şi e nevoie de a stabili valoarea exactă a acţiunilor Victoriabank.

Anunțul vine după ce la începutul lunii mai, BERD a anunţat că şi-a majorat participaţia la Victoriabank, a treia ca mărime bancă din Moldova, până la 27,5% cu scopul de a restabili guvernanţa corporativă şi a asigura performanţa financiară solidă a Victoriabank şi în continuare.

„Ne face plăcere să anunţăm că BERD a consolidat 27,5% de acţiuni ale Victoriabank în cadrul unei companii cu destinaţie specială (special purpose vehicle) VB Investment Holding, în afara Republicii Moldova, care este deţinută şi controlată de către BERD. Printr-o decizie fără precedent, Consiliul director al BERD (care reprezintă 65 de guverne, UE şi Banca Europeană de Investiţii), a autorizat achiziţionarea până la 100% din acţiunile Victoriabank. Suntem pregătiţi să facem acest pas dacă el va ajuta ca Victoriabank să rămână o instituţie independentă, profitabilă şi comercială. Cu toate acestea, înainte de a întreprinde anumite acţiuni noi, este necesar de a efectua o evaluare meticuloasă (due diligence) şi de a stabili valoarea exactă a acţiunilor Victoriabank. De asemenea, este necesar ca banca să aibă un Consiliu de administrare funcţional”, a declarat Henry Russell.

Potrivit directorului BERD, Victoriabank are nevoie de un Consiliu de administrare funcţional şi de o guvernanţă corporativă reală.

„Consiliul format din şapte membri şi votat la Adunarea extraordinară a acţionarilor, convocată la solicitarea BERD în luna octombrie 2015, rămâne a fi nefuncţional deoarece trei membri nu au prezentat încă documentele necesare Băncii Naţionale”, a adăugat Henry Russell.

Astfel, BERD solicită Băncii Naționale să intervină în acest caz.

„Solicităm BNM să întreprindă măsuri urgente şi să se asigure că membrii Consiliului propuşi de către Insidown depun documentele necesare pentru a obţine aprobarea băncii centrale. Considerăm că Guvernatorul BNM dispune de autoritatea necesară pentru ca acest lucru să fie efectuat imediat şi în conformitate cu principiul bunei guvernări. Este inacceptabil ca o bancă sistemică să activeze fără un Consiliu de administrare funcţional timp de doi ani de zile. În această situaţie, supravegherea specială desigur ajută, dar nu poate substitui guvernanţa corporativă eficientă”, a declarat Russell.

SURSA

Comentarii