10.09.2014 09:06

BERD: PIB-UL MOLDOVEI S-AR MICȘORA CU 0,9 P.P

Interdicția impusă de Rusia de a exporta fructe, conserve, vin și unele tipuri de carne din Moldova, poate micșora PIB-ul țării cu 0,9 p.p. Acestea sunt primele constatări privind efectul sancțiunilor rusești pentru Republica Moldova, prezentate de experții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care au analizat impactul interdicțiilor de livrare în Rusia a produselor alimentare asupra țărilor din regiune, scrie agenția Infomarket.

În cercetarea ”Impactul interdicției alimentare rusești asupra regiunii BERD”, experții instituției bancare menționează că Moldova este una dintre cele mai sărace țări din regiune. În prezent, interdicțiile Rusiei vizează livrarea din Moldova a producției promilegumicole proaspete și conservate, vinului și unor tipuri de carne. Ținând cont că sectorul agricol formează până la 40% din PIB-ul Moldovei, iar în Rusia erau exportate 80 la sută din fructele moldovenești, efectul embargoului poate diminua Produsul Intern Brut al Moldovei cu 0,9%.

În context, amintim că anterior, Ministerul Economiei a micșorat recent prognoza de creștere a PIB-ului în 2014, de la 4-5% până la 3,5%. FMI a redus prognoza de creșter a PIB-ului Moldovei în acest an de la 3,5% la 2,25%. Iar BERD a micșorat estimările sale ale creșterii economiei Moldovei în 2014 de la 3,5% la 2%, din cauza crizei ruso-ucrainene. Banca Mondială și-a revizuit în descreștere prognoza de la 4 la 3 la sută.

Comentarii