14.07.2014 11:38

BILANȚIL PREȚURILOR DIN LUNA IUNIE

În luna iunie curent, evoluția prețurilor de consum în Republica Moldova au înregistrat atât creșteri, cât și descreșteri. Oferta a fost stabilită în dependență de atractivitatea serviciilor și a mărfurilor comercializate. În mare parte, prețurile au fost dictate de crererea sezonieră a consumatorilor.

Indicele preţurilor de consum în iunie 2014, faţă de mai 2014 a constituit 99,9%, iar faţă de iunie 2013 – 105,0.
Biroul Naţional de Statistică informează că în iunie 2014 preţurile medii de consum s-au redus în medie cu 0,1% faţă de mai 2014, fiind influenţate de descreşterea sezonieră a preţurilor la produsele alimentare cu 0,8 la sută, precum şi de creşterea preţurilor la mărfurile nealimentare cu 0,3 la sută şi a tarifelor pentru prestarea serviciilor populaţiei cu 0,1 la sută.
În perioada respectivă, preţurile au scăzut la unele produse alimentare, fiind dictate de oferta de sezon. Astfel, unele legume proaspete pe care le putem găsi în super-marketuri și la pițele din țară au înregistrat o scădere a prețului de până la 9,2%. In special, dovleceii și-au micșorat prețurile aproape cu 50 la sută. De asemenea, castraveții s-au ieftinit cu 31,3% și cu 25,8% moldovenii au plătit mai puțin pentru varză. Cartofii au fost vânduți cu o reducere de 16,5%. Laptele şi produse lactate s-au ieftinit cu 1,2%, iar peştele proaspăt – cu 0,7%.
Totodată, în perioada de raport, moldovenii au fost nevoiți să scoată din buzunar mai mulți bani pentru: citrice, sfeclă roşie, ardei graşi, ouă de găină, fructe sîmburoase, zahăr tos și morcovi.
În ceea ce privește mărfurile nealimentare în prima lună a verii s-au majorat prețurile la: încălţămintea de plajă, maşinile de cusut, aparatele de aer condiţionat, costume de baie pentru femei şi bărbaţi, automobile, covoare şi preşuri, precum și ţigări.
În același timp, datele Biroului Național de Statistică arată că moldovenii nu s-au grăbit să cumpere: articole din blană, paltoane, scurte, mănuşi, jachete pentru bărbaţi şi femei, telefoane, televizoare, instrumente pentru igiena personal și flori. Astfel au scăzut considerabil și prețurile la aceste produse de la 0,1% pînă la 5,2%.
Totodată, pentru serviciile prestate populaţiei, în luna iunie a fost înregistrată majorarea tarifelor pentru: serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 5,0% și serviciile transportului feroviar internaţional de pasageri – cu 3,1%. De asemenea, pentru întreţinerea copiilor la creşe şi grădiniţe taxa a fost scumpită - cu 1,7%. În aceeași perioadă, se atestă și majorarea prețurilor la serviciile de transport aerian - cu 1,5%.

Comentarii