22.07.2016 16:57

BNM va obține competențe mai mari în supravegherea și controlul băncilor

Banca Națională a Moldovei va obține abilități mai extinse în supravegherea și controlul băncilor comerciale, relatează NOI.md.

Acest lucru este prevăzut de modificările la Legea instituțiilor financiare și Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, adoptată de Parlament în lectură finală.

Proiectul de lege are ca scop consolidarea sistemului bancar și sporirea competențelor BNM, îmbunătățirea legislației pentru a asigurarea transparenței și acționariatului băncii, guvernarea corporativă și gestiunea riscurilor în sistemul bancar. Modificările sînt menite să asigure o dezvoltare sănătoasă a managementului corporativ în conformitate cu principiile internaționale.

Proiectul de lege prevede, printre altele, învestirea BNM cu dreptul de a introduce administrarea specială în cazul depistării unor acțiuni coordonate ale acționarilor care dețin peste 50 la sută din capitalul social al băncii, fără acordul prealabil în scris al BNM. Totodată, Banca Națională va avea dreptul de a refuza achiziția de acțiuni băncilor care vor oferi date eronate.

În plus, BNM va avea dreptul să refuze eliberarea autorizației prealabile pentru achiziția acțiunilor băncii pînă la evaluarea actelor transmise, în cazul în care va avea informații despre necorespunderea potențialului acționar cel puțin unuia din criteriile stabilite.

Totodată, persoana căreia i se vor aplica anumite măsuri din cauza nerespectării rigorilor privind acționariatul va fi privată de dreptul de a deține în mod direct sau indirect acțiunile băncilor.

Se mai stipulează că vînzarea la Bursa de Valori a noilor acțiuni emise în urma anulării celor vechi de către organul executiv poate fi efectuată doar cu permisiunea BNM. Este vorba despre acțiunile, ale cărora proprietari au fost implicați în complot și deconspirați de către Banca Națională.

Se prevede că nici o persoană nu va putea procura personal sau prin intermediar noile acțiuni ale băncii emise în locul celor declarate „coordonate”, achiziționate de către acționari ca urmare a unei înțelegeri secrete, fără acordul prealabil scris al BNM.

Amendamentele oferă, de asemenea, BNM dreptul de a efectua audit în bănci în alte scopuri, decît cele prevăzute în legislația în vigoare. În plus, Banca Națională va putea susține un dialog mai activ cu compania de audit selectată de bancă. Potrivit solicitării BNM, compania de audit va fi obligată să furnizeze orice informații cu privire la activitatea băncii auditate, iar acest lucru nu va fi o încălcare a confidențialității informațiilor privind activitatea băncii.

SURSA

Comentarii