06.03.2015 14:52

Bugetul Public Național este mult mai sărac în anul 2015

Limitările la export impuse de Federația Rusă, slăbiciunile sistemului bancar autohton, dar și consecințele campaniei electorale din anul trecut și a celei locale din acest an, vor fi principalii factori care vor pune presiuni enome atât pe partea de venituri, cât și pe cea de cheltuieli, se arată în publicația IDIS ”Viitorul”, Monitorul Economic.
Potrivit prognozelor publicate, în bugetul public național vor fi acumulate venituri de 44 mld. lei, iar cheltuielile vor însuma 51 mld. lei la sfârșitul anului curent. În acest fel, se va ajunge la un nivel alarmant al deficitului bugetar - 5,5% din produsul intern brut sau aproximativ 7 mld. lei, se arată în raportul IDIS ”Viitorul”. Experții susțin că bugetul național va fi supus unor presiuni enorme din partea unor factori care nu pot fi controlați, precum criza regională. În același timp, pe interior, vom suporta consecințele campaniei electorale din 2014, dar și a celei locale din vara anului curent.
În același timp, slăbiciunile sistemului bancar se vor face mai resimțite și nu sunt excluse intervenții financiare publice pentru recapitalizarea unor bănci, ceea ce ar avea un efect dezastruos asupra economiei naționale, per ansamblu. Întrebată dacă autoritățile vor găsi surse de acoperire a deficitului format, Angela Secrieru a menționat că acestea pot fi obținute din deconspirarea fiscală a economiei tenebre.
Între altele, experții recomandă să fie îmbunătățită planificarea bugetară pentru a evita numeroasele rectificări pe parcursul anului bugetar și pentru a exclude neîndeplinirea părții de cheltuieli din BPN. De semenea, se cere introducerea unui sistem mai eficient, dar și mai echitabil în același timp, de impozitare. Modificările la Legea finanțelor publice prevede ca deficitul bugetar către anul 2018 să nu depășească 2,5% din PIB.

Comentarii