10.07.2014 09:57

CENTRUL PENTRU DREPTURILE OMULUI FĂRĂ SEDIU?

Curtea de Conturi a depistat nereguli ce țin de achizițiile publice la Centrul pentru Drepturile Omului. Acestea vizează procedura de planificare și achiziționare a sediului, pentru care Ministerul Finanțelor a acordat 9,8 mil. lei. Paradoxul este că deși au fost transferați bani în acest scop, Centrul așa și n-a mai procurat alt sediu și continuă să activeze într-o clădire avariată.

Directorul Centrului, Anatolie Munteanu, susține că este de acord cu constatările Curții de Conturi, dar că aceste nereguli nu au fost admise cu rea-voință. Din contra, spune el, procedura de licitație publică de la sfârșitul lui noiembrie 2013 a fost efectuată regulamentar, însă ofertele prezentate nu corespundeau obiectivelor instituției. Respectiv, un nou sediu nu a fost cumpărat, iar banii au fost restituiți Ministerului Finanțelor.
Menționăm că această instituție nu a dispus niciodată de un sediu propriu, activitatea ei fiind desfășurată într-un edificiu primit în comodat de la Aparatul Parlamentului. În prezent, clădirea este avariată, iar contractul de locațiune nu a fost prelungit. Pe de altă parte, în proiectul politicii bugetare pe anul 2015, au fost incluse 16 mil. lei din care centrul pentru Drepturile Omului să poată achiziționa un sediu.
În anul 2013, Centrului pentru Drepturile Omului i-au fost transferate de la bugetul de stat circa 15,9 mil. lei. Dintre aceștia, 5,8 mil. lei au fost direcționate spre întreținerea instituției și alte 10 mil. lei - pentru realizarea reformei în justiție, inclusiv procurarea sediului.

Comentarii