24.07.2014 12:41

CEREAREA ȘI OFERTA DE PE PIAȚA MUNCII

Raportul dintre cerere și ofertă pe piața muncii din Republica Molodva a fost discutată aseară la emisiunea ”Interes Direct” difuzată la MBC. Cea mai mare problemă care a post enunțată de invitați ține de discrepanța între cererea pieții de muncă și cunoștințele, pacticile obținutede viitorii specialiști în instituțiile de învățământ. Totodată, agenții economici au recunoscut că nu pot să-și asume responsabilitatea de a învăța proaspeții absolvenți, și în acest caz rolul statului este decisiv.

Experții susțin că Ministerul Educației trebuie să ajusteze sistemul educațional pentru ca proaspeții absolvenți să obțină studii calificate, care să corespundă standardelor educaționale europene.

Reprezentanții patronatelor consideră că cea mai mare problemă este discrepanța dintre cerere și ofertă,pe piașa muncii iar programele de activitate a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă trebuie să fie de termen mai lung.

Totodată, reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă susțin că tinerii trebuie să fie mai activi și să studieze ce profesii sunt căutate pe piața muncii din țară.

ANNA CATALIICIUC, șef adjunct, direcția resurse umane “Trabo Plus”: Tinerii nu vor să meargă la școli profesionale, ei aleg mai curând instituțiile de învățământ superior pentru că se consideră că astfel de profesii cum ar fi cea de jurist sau economist - sunt profesii prestigioase și bine plătite dar să știți că un chelner adesea are un salariu mult mai mare decât un jurist.
În acest an, instituţiile de învăţământ superior le propun tinerilor aproape 20.000 de locuri de studii. Totodată, pentru persoanele cu studii medii generale şi secundar profesionale Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă propune 5250 locuri de muncă, ceea ce constituie 72% din numărul total de joburi vacante. Iar pentru muncitorii necalificaţi, Agenţia oferă aproape 885 de locuri de muncă.

Comentarii