Financial Times mentioneaza, in context, ca institutia chineza de control valutar, care gestioneaza rezervele nationale, estimate la aproximativ 4.000 de miliarde de dolari, a transferat peste 2,5 miliarde de euro pentru achizitionarea a unor participatii de 2% la cinci mari companii din Italia - Fiat Chrysler Automobiles, Telecom Italia, Prysmian, Eni si Enel.

Citand comentariile expertilor, FT noteaza ca aceste actiuni demonstreaza faptul ca organul chinez de reglementare a pietei valutare a renuntat, pe fondul scaderii dobanzilor la activele cu randament fix, la strategia conservatoare de investitii.

"Nu sunt investitii strategice. Este vorba, mai degraba, de investitii financiare, care vor continua", a apreciat, spre exemplu, Innocenzo Chipolett, de la Universitatea Trento. "Este de preferat sa investesti intr-o tara aflata in partea de jos a ciclului economic", a spus el.

In prezent, Mediobanca deruleaza un plan de dezvoltare a afacerilor sale in Europa, program in valoare totala de 1,6 miliarde de euro si care presupune vanzarea de active italiene, inclusiv participatii in companii precum Generali, Telecom Italia si RCS Mediagroup.

sursa: incomemagazine.ro