17.10.2014 11:55

CHINA ÎȘI INVESTEȘTE MAJORITATEA BANILOR ÎN MAREA BRITANIE

La forumul Asia-Europa, care-i va deschide joi lucrarile la Milano, sefii de stat vor incerca, de asemenea, sa atraga cat mai multe investitii asiatice.

Cei aproape 50 de de sefi de stat si de guvern care se vor intruni joi si vineri la Milano pentru Forumul Asia-Europa (ASEM) reprezinta jumatate din Produsul Intern Brut mondial. Crizele geopolitice ale momentului - Siria-Irak, Ucraina, Ebola - se vor regasi, fireste, printre subiectele abordate in cadrul intrevederilor bilaterale, scrie incomemagazine.ro.

Dincolo insa de toate discutiile care vor avea loc, principalul obiectiv al reuniunii la nivel inalt il reprezinta adancirea relatiilor economice dintre cele doua continente. Confruntati cu o pierdere de viteza in privinta cresterii economiilor lor, europenii cauta sa atraga atentia investitorilor asiatici, in special a celor chinezi.

In 2000, capitalurile chineze plasate dincolo de frontierele tarii reprezentau o cantitate neglijabila, sub 1 miliard de dolari. O cifra care, intr-un interval de numai 14 ani, s-a multiplicat cu 100! O dovada evidenta a potentialului colosal de investitii al Chinei, care, potrivit Rhodium Group, va ajunge intre 100 si 200 miliarde de dolari pana in 2020.

Batranul continent "nu este o necesitate pentru China, dar se inscrie in strategia de internationalizare a intreprinderilor chineze", explica Chunyan Li, consultant chinez.

Tabloul investitiilor chineze

1. Marea Britanie: 23,6 miliarde dolari

2. Franta: 10,6 miliarde dolari

3. Germania si Elvetia, fiecare cu 8,2 miliarde de dolari

4. Italia: 6,9 miliarde de dolari

5. Grecia: 5,5 miliarde de dolari

6. Portugalia: 5,4 miliarde de dolari

7. Ungaria: 4,6 miliarde de dolari

8. Norvegia: 4,5 miliarde de dolari

9. Belgia: 3 miliarde de dolari

10. Suedia: 2,7 miliarde de dolari

11. Serbia si Spania, fiecare cu 2,4 miliarde de dolari

12. Romania: 1,8 miliarde de dolari

13. Olanda: 1,7 miliarde de dolari

14. Polonia: 1,6 miliarde de dolari

Comentarii