31.10.2014 16:26

COMISIA EUROPEANĂ ÎȘI ÎNCEPE ACTIVITATEA DE CREȘTERE A ECONOMIEI

Relansarea creșterii, lupta împotriva șomajului, realizarea planului de investiții, dar și menținerea rigurozității bugetare - sunt doar câteva dintre responsabilitățile care vor cădea în sarcina noii Comisii Europene, care va avea o agendă economică foarte încărcată, relatează AFP într-un amplu comentariu. Echipa prezidată de Jean-Claude Juncker își intră oficial în atribuții mâine, dar își va începe activitatea în mod real de luni.

Dosarele nu lipsesc, de la criza din Ucraina până la negocierile comerciale cu SUA, dar prioritățile declarate ale lui Jean-Claude Juncker sunt relansarea creșterii și crearea de locuri de muncă.

'Următoarele luni vor fi extrem de grele, cu previziunile Comisiei, avizele asupra diferitelor bugete în luna noiembrie și pregătirea unui plan de investiții', subliniază Pierre Moscovici, care moștenește portofoliul de afaceri economice și monetare.

Cel mai mare dosar al Comisiei Juncker este fără îndoială planul de investiții masiv de 300 de miliarde de euro destinat relansării creării de locuri de muncă și a economiei de pe întregul continent. De asemenia, Comisia Europeană nu a exclus solicitarea de 'măsuri suplimentare' de reducere a deficitelor în anumite țări, amenințând chiar că va impune amenzi în caz de nerespectare a regulilor.

Marți Comisarul pentru afaceri economice și monetare, francezul Pierre Moscovici, va prezenta noile previziuni economice ale Comisiei, urmând să constate slăbiciunea economiei zonei euro.

Exercițiul va avea valoare de examen pentru Moscovici, care după audierea în Parlamentul European a suscitat îndoieli că are capacitatea de a judeca cu neutralitate situația propriei sale țări. De asemenia, principalul punct de agendă al summitului UE de la sfârșitul anului, care va avea loc la 18 și 19 decembrie, va fi Planul de investiții al noii Comisii Europene.

Comentarii