21.07.2014 15:23

COMISIA EUROPEANĂ, ÎN INCAPACITATE DE PLATĂ

Guvernul comun al tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, riscă să intre în incapacitate de plată din cauza deficitelor pe care le-a înregistrat bugetul european în ultimii ani. În acest sens, Consiliul Europei a propus reducerea plăţilor financiare cu 2,1 miliarde de euro, precum şi scăderea angajamentelor bugetare cu 522 milioane de euro în raport cu bugetul rectificat propus de Comisie pentru anul viitor.

Conform cifrelor oficiale, Comisia Europeană nu are capacitatea de a-și onora obligațiile financiare pe care și le-a asumat față de statele membre. Ceea ce înseamnă, că statele care fac parte din Uniunea Europeană și care derulează programe finanțate din fonduri europene riscă să nu poată rambursa cheltuielile efectuate pentru implementarea proiectelor din fonduri europene.
De la începutul crizei financiare, la sfârșitul anului 2008-începutul anului 2009, bugetul european nu şi-a mai putut onora angajamentele. Din această cauză, peste 55 de miliarde de euro au rămas nebugetate în perioada 2007-2013, se arată într-un comunicat al europarlamentarilor români. Potrivit europarlamentarul Victor Negrescu, Comisia Europeană este astăzi aproape în faţa unui deficit structural care riscă să afecteze politicile europene fie că vorbim de educaţie, cercetare, politică externă sau politici de coeziune indiferent de culoarea politică, de naţionalitate sau de stat, iar acest lucru îi va afecta mai ales pe cetăţenii pe care noi îi reprezentăm, a mai declarat acesta. Conform spuselor sale, în situația dată, Consiliul, Comisia şi Parlamentul European trebuie să caute o soluție pentru a rezolva problemele de finanțare. În acest context, perspectivele sunt destul de sumbre, deoarece există riscul creșterii datoriilor pentru proiectul bugetar 2014-2020.

Comentarii