10.11.2016 08:00

Companiile vor putea importa din nou produse petroliere prin regiunea transnistreană

Companiile vor putea importa din nou produse petroliere prin frontiera de est a Moldovei, prin regiunea transnistreană.

În particular, Guvernul a aprobat o serie de modificări privind modalitatea de introducere a produselor petroliere prin frontiera de est a Moldovei. Conform documentului, Serviciul Vamal va efectua, cu titlu provizoriu, pînă la 31 decembrie 2016, vămuirea, la postul vamal Bender 2, a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere Novosaviţcaia-Cuciurgan.

Măsura a fost luată la solicitarea agenţilor economici de pe malul drept al Nistrului, care practică activitatea de import a combustibililor lubrifianți, precum şi pentru a asigura controlul aprovizionării Moldovei, inclusiv a regiunii transnistrene, cu produse petroliere.

Reamintim că, în luna august curent, Ucraina a sistat importul produselor petroliere pentru regiunea transnistreană prin intermediul căilor ferate, prin punctele de trecere a frontierei Slobodca şi Cuciurgan. Astfel, traficul a fost redirecţionat prin punctul de trecere a frontierei Ocniţa, fapt ce a complicat activitatea agenţilor economici din regiune.

În urma discuţiilor purtate cu autorităţile de la Kiev şi a înţelegerilor convenite în cadrul grupurilor de lucru sectoriale pentru transport feroviar şi pentru problemele vamale din Chişinău şi Tiraspol, s-a decis aplicarea provizorie a controlului vamal la postul Bender 2.

În 2012 a fost semnată o decizie referitoare la reluarea circuitului trenurilor marfare prin regiunea transnistreană. Drept urmare, a fost lansată transportarea mărfurilor în regimurile de export/import pentru regiunea transnistreană prin punctele de frontieră Cobasna-Slobodca şi Novosaviţcaia-Cuciurgan.

SURSA

Comentarii