22.09.2014 09:44

CONDIȚII DE MUNCĂ MAI LEJERE

Companiile din Moldova vor trebui să creeze condiţii speciale pentru angajaţii care lucrează preponderent la calculator, potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Proiectul a fost elaborat cu scopul transpunerii dispozițiilor Directivei Consiliului Comunităților Europene privind condițiile minime de securitate și sănătate pentru lucrul la monitor. Proiectul urmează să fie aprobat de Guvern şi adoptat de Parlament.

Una dintre prevederile proiectului arată că activitatea zilnică a unui angajat la monitor nu trebuie depăşească 6 ore şi trebuie întreruptă periodic, la intervale nu mai mari de 45 minute, prin pauze sau schimbări de activitate, care să reducă suprasolicitarea lucrătorilor în faţa monitorului.
Proiectul de lege mai prevede ca fiecare lucrător trebuie să fie instruit cu privire la modalităţile de utilizare a postului de lucru înainte de a începe acest tip de activitate şi ori de câte ori este schimbată substanţial organizarea postului de lucru.
Totodată, angajatorul va fi obligat să testeze vederea fiecărui lucrător înainte ca acesta să înceapă lucrul la monitor, iar cheltuielile vor fi suportate în întregime de către angajator.

Comentarii