10.09.2014 14:54

CONFIRMAT! BEM VA ACHIZIȚIONA UNIBANK. ILAN SHOR A EXPLICAT MOTIVUL

Președintele Consiliului de administrație al Băncii de Economii, Ilan Shor a confirmat astăzi intenția instituției de a procura sută la sută acțiunile Unibank.

În cadrul breafingului, organizat astăzi la Chișinău, Ilan Shor a menționat că astfel de tranzacții sunt înregistrate în toată lumea și ele ar trebui percepute firesc, întrucât tranzacția va avea doar efecte pozitive în sistemul financiar bancar din Moldova.

"Am depus cerere la BNM, deoarece acționarii Băncii de Economii au pus în sarcina noastră să mărim cota pe piața bancară. O posibilitate, probabil că și cea mai rapidă, de a atinge acest scop este procurarea acțiunilor unei alte instituții bancare. După efectuarea tranzacției, balanța consolidată a grupului nou creat va ocupa poziția numărul unu în Moldova", a declarat Ilan Shor.

Președintele Consiliului de administrație al BEM susține că în urma tranzacție se va forma un grup financiar consolidat, format din două instituții cu propria conducere, iar cota statului în structura nou formată va rămâne tot de 33,33% cum este în prezent. Totodată, organigrama Unibank va rămâne intactă, cu direcțiile existente doar că noul Consiliu de Administrație al instituției financiare va fi reprezentat de persoane de la BEM. Estimativ, activele noii structuri vor fi de 17,4 mld. lei.

Cota-parte a statului va rămâne neschimbată, la fel și a oricărui alt acționar, deoarece cota Unibank este procurată tot de o bancă. Respectiv, toți acționarii își păstrează cotele în cazul în care tranzacția este acceptată. Mai mult decât atât, prețul acțiunilor se va mări.

Deocamdată, nu este clar din ce surse financiare ar putea fi achiziționate acțiunile Unibank, dacă luăm în considerație că în ultima perioadă, BEM a afișat o situație financiară precară. Potrivit datelor BNM, la finele lunii iulie, valoarea creditelor neperformante la această instituție a fost de 954 milioane de lei. În același timp, unii experți presupun că BEM va prelua Unibank prin împrumuturi fictive negociate de Ilan Shor.

Comentarii