31.10.2014 11:21

CONSUMATORII VOR FI AFECTAȚI! BNM A PREZIS NOI SCUMPIRI

Banca Națională a Moldovei și-a revizuit în creștere prognoza inflației pentru următorul an, dar și pentru cel în curs. Astfel, noua prognoză a BNM plasează rata medie anuală a inflaţiei la nivelul de 4,9% pentru 2014 şi de 4,6% pentru anul 2015. Previziunile respective vor afecta mult consumatorii, întrucât vor aduce noi scumpiri de produse și servicii.

Potrivit prognozei, aprobată ieri de Consiliul de Administrație BNM, până la sfârșitul anului curent, inflația anuală ar ajunge la nivelul de 4,9%, și nu de 4,7% cum a fost estimată în luna august. De asemenea, BNM a majorat cu 1,1 p.p. rata anuală a inflației pentru anul 2015, până la nivelul de 4,6%.

Totodată, există riscul ca inflația anuală să iasă sub nivelul inferior al variației de ± 1.5 p.p. de la ţinta de 5% în trimestrul I din anul 2015, se arată în raportul BNM. Tot în ședința de ieri, BNM a menținut rata de bază la 3,5 % anual și la principalii indicatori de politică monetară. Este vorba de rezervele obligatorii de 14% din baza de calcul, rata la creditele overnight – 6,5%, iar la depozitele overnight – 0,5%.

Banca centrală susține că politica monetară este afectată în continuare de balanța riscurilor dezinflaţioniste, generate în special de deprecierea monedelor naţionale ale principalilor parteneri comerciali, scăderea pe pieţele internaţionale a preţului la petrol şi la produsele alimentare, dar și de scăderea consumului intern.

Următoarea evaluarea a situației macroeconomice din țară va fi publicată de BNM la sfârșitul lunii noiembrie.

Comentarii