28.08.2014 14:31

COOPERARE MOLDO-CHINEZĂ

O delegație de oficiali și antreprenori chinezi s-au familiarizat cu mediul investițional din țara noastră. Camera de Comerț și Industrie a Moldovei a găzduit oaspeții, care au fost interesați de mediul de afaceri din Moldova. Reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie consideră că sectorul agroalimentar, cel al tehnologiilor informaționale și sectorul vitivinicol, ar fi optime pentru o colaborare bilaterală.

Qiu He, viceguvernator al provinciei Yunnan și șeful Grupului Managerial de Activitate Rurală din Provincia Yunnan a Chinei, a declarat că provincia sa dorește să inițieze relații de colaborare cu Republica Moldova, iar Guvernul trebuie să creeze platformele optime pentru dezvoltarea economiei de piață, însă anume antreprenorii sunt cei care operează pe aceste platforme.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în primele 6 luni ale anului, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu China a constituit 220,4 milioane dolari, înregistrând o reducere de 2,2% comparativ cu perioada similară a anului 2013. Exportul de mărfuri moldoveneşti în China a înregistrat suma de 3,2 milioane dolari, majorându-se cu circa 46%. Totodată, importul de mărfuri efectuat din China a constituit circa 217 milioane dolari SUA. Menționăm că ponderea importurilor din China constituie circa 8,5% din totalul importurilor în Republica Moldova.

Comentarii