12.12.2014 17:08

COTIZAȚII MAI SCUMPE, PE FONDUL DEPRECIERII LEULUI

Moldova va achita cu 2 milioane de lei mai mult pentru cotizaţii, din cauza deprecierii leului.
Hotărîrea în cauză a fost adoptată de Guvernul în exercițiu, cu introducerea unor corective la anexa privind repartizarea achitării cotelor de membru şi a datoriilor Republicii Moldova faţă de organismele internaţionale şi regionale în acest an, relatează NOI.md.

Potrivit ministrului în exercițiu al Finanţelor, Anatol Arapu, sumele plăţilor fixate în dolari şi euro au rămas neschimbate, dar în urma recalculării din cauza devierii cursului, valoarea plăţilor în lei va creşte cu 2 milioane. Astfel de modificări sînt adoptate de Guvern în fiecare an.

Moldova prevedea să aloce în 2014 pentru achitarea cotizaţiilor de membru şi stingerea datoriei faţă de organismele internaţionale 51,17 de milioane de lei,cursul de schimb preconizat al leului în raport cu dolarul fiind la nivel de 13,06 lei pentru un dolar, iar faţă de euro – la nivel de 17,63 de lei pentru un euro. Se prevedea că în 2014 cele mai mari plăţi vor fi alocate pentru achitarea cotelor de membru la Consiliul Europei –5,98 de milioane de lei, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – 4,25 de milioane de lei, Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – 3 milioane de lei. În total, din listă fac parte 69 de organisme internaţionale şi regionale, cărora Moldova trebuie să le achite cotizaţiile de membru.

Comentarii