29.10.2014 14:06

CREȘTE MEDIUL AFACERILOR! CE POZIȚIE OCUPĂ MOLDOVA ÎN CLASAMENTUL BĂNCII MONDIALE

În 2014 Moldova, a urcat 19 poziții, în clasamentul „Doing Business 2015” elaborat de Banca Mondială. Acum țara noastră ocupă locul 63, din 189 de ţări cu un punctaj total de 66,6 de puncte. Astfel, potrivit raportului, Republica Moldova a urcat câteva poziții la capitolul, înființarea unei afaceri, ocupând locul 22.

Raportul mai arată că în Republica Moldova a devenit mai simplu să iei un credit. La acest capitol, Moldova s-a clasat pe locul 23. Pe de altă parte, ţara noastră a pierdut poziţii în ceea ce privește obţinerea permiselor în construcţii , la rezolvarea insolvenţei, dar și la conectarea la electricitate, comerţul extern și protecţia investitorilor.

Cu toate acestea, Moldova rămâne în urmă față de vecinii săi. România se află pe poziția 48 în timp ce Ucraina ocupă locul 96, cu 61,52 de puncte. Exact cu o poziție mai jos este și față de Federația Rusă, care a fost clasată pe locul 62.


Totodată, raportul arată că din cele 189 de țări analizate de Banca Mondială, Singapore ocupă prima poziție în ierarhia statelor unde este cel mai ușor să faci afaceri, urmat de Noua Zeelandă și Hong Kong. Din Europa, cel mai bine clasate sunt Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, iar pe ultimele locuri ale clasamentului se află țările africane Eritreea, Libia și Republica Centralfricană.
Raportul instituției financiare internaționale analizează 189 de economii pe baza a 11 criterii precum demararea unei afaceri, obținerea unui credit, accesul la rețeaua de electricitate și tranzacțiile transfrontaliere. Raportul nu acoperă însă domenii precum securitatea, stabilitatea macroeconomică sau corupția.

Comentarii