13.07.2015 11:24

Criza în agricultură

Situația în care s-au pomenit agricultorii autohtoni este una foarte gravă, iar pachetul de legi care ar putea fi aprobat în grabă de Legislativ nu va avea efectul scontat. Însă o recompensă pentru fermieri ar putea fi majorarea prețurilor. Părerea a fost expusă de expertul economic, Viorel Chivriga vineri în cadrul Știrilor Retrospectivă.

Viorel Chivriga susține că nu agricultorii trebuie să impună cerințe, ci factorii de decizie, în special funcționarii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, trebuie să monitorizeze situația economică a sectorului și atunci când apar semnale de vulnerabilitate, să ia măsuri adecvate. Din păcate, spune el, procesul a fost perturbat în nenumărate rânduri din anii 90 încoace, iar în situația actuală măsurile sunt întârziate. Viorel Chivriga este de părere că parlamentul nu trebuie să adopte în grabă pachetul legislativ cerut de agricultori, acesta trebuie discutat public, întrucât vizează mai multe sectoare, și analizat impactul modificărilor respective.

În cadrul emisiunii, expertul a vorbit și despre modul dezastruos cum sunt repartizate mijloacele din proiectele destinate agriculturii, cum ar fi Creditul Polonez. Viorel Chivriga opinează că problema rezidă în concurența departe de a fi normală a instituțiilor de stat care gestionează fondurile externe, iar în consecință, au de pierdut agricultorii

Pe fundalul nerespectării tehnologiilor în toamna anului 2014, a problemelor financiare și a secetei din vara curentă, criza sectorului ar putea lua o amploare mult mai mare până la sfârșitul anului, susține expertul.

Potrivit lui Viorel Chivriga, în 2015 sectorul agricol se va comprima cu aproximativ 14%, scăderea fiind roada unor politici agricole greșite. Producția globală va fi cu mult mai redusă, mai ales în sectorul vegetal, mai spune expertul.

Comentarii