30.10.2014 16:24

CU CÂT A CRESCUT PIAȚA DE LEASING ÎN MOLDOVA

În anul 2013, piața de leasing din Republica Moldova a înregistrat o creștere de aproape 40 la sută, comparativ cu anul precedent. Potrivit experților din domeniu, performanța s-a datorat creşterii capacităţii de plată a agenţilor economici şi a menajelor, precum și evoluţiei cursului principalelor valute de referinţă.

Cifra de afaceri a companiilor moldoveneşti de leasing a depăşit anul trecut un miliard de lei. Potrivit datelor oficiale, partea preponderentă a mijloacelor fixe acordate în leasing continuă să o reprezinte autoturismele.


Valoarea acestor operaţiuni se ridică la peste 960 mil. lei și constituie circa 84% din totalul contractelor de leasing încheiate anul trecut. Alte 9% au fost destinate pentru procurarea utilajelor şi numai 7% pentru achiziţia de clădiri şi construcţii.


O posibilitate de dezvoltare pentru piaţa serviciilor de leasing este expansiunea leasingului
operaţional. Pentru întreprinderile ce necesită retehnologizare şi au acces limitat la resursele financiare scumpe, leasing-ul operaţional al echipamentului industrial este soluţia optimă în scopul dezvoltării şi extinderii afacerii.

Mai mult ca atât, deoarece leasing-ul operaţional reprezintă arendă pe termen lung fără drept de răscumpărare, acesta ar fi foarte atrăgător pentru companiile de construcţie sau pentru alte companii cu activităţi sezoniere.


În prezent, peste 20 de companii de leasing sunt înregistrate în Republica Moldova, iar cinci dintre ele controlează aproape 72 la sută din piaţa moldovenească.

Comentarii