12.12.2014 17:10

CURSUL DE SCHIMB VALUTAR ÎMPIEDICAT DE SPECULAȚII

Deprecierea valutei naționale din ultima perioadă îngrijorează experții economici. Unii consideră că poate fi vorba de speculațiile unor mari agenți economici care pot influența situația de pe piață, în timp ce un consilier al guvernatorului BNM consideră că speculațiile din presă au provocat reticența populației de a vinde valută străină, notează Agora.

Deprecierea din ultimul trimestru al acestui an al valutei naționale pune în gardă reprezentanții de la Expert-grup. Potrivit lor, pe piață există anumiți agenți economici care au suficientă putere pentru a influența cursul de schimb, prin procurări sau vânzări de valută, fapt ce ar trebuie monitorizat mai atent de Banca Națională.

În acest sens, Andrei Rotaru, consilier al guvernatorului BNM, declară că „pe lângă oferta scăzută, noi avem o creștere sezonieră a cererii de valută, legată de începutul sezonului de încălzire. În același timp remiterile nu s-au modificat esențial, iar datorită unor speculații în presă populația se abține de la vânzarea valutei străine. Potrivit prognozelor noastre situația se va stabiliza aproape de Anul Nou.”

De asemenea, specialistul consideră că nu este corect din partea Băncii Naționale să facă prognoze în privința cursului de schimb.

Comentarii