18.09.2014 09:10

DATORIILE BĂNCILOR MOLDOVENEȘTI FAȚĂ DE CELE STRĂINE AU CRESCUT DUBLU

Băncile moldovenești acumulează tot mai multe credite obținute de la instituțiile de creditare străine. Volumul datoriei sectorului bancar din Moldova față de băncile străine a crescut aproape dublu față de creșterea totală a activelor, de la începutul anului, iar pentru anumite bănci, această creștere este și mai mare. Băncile cu cele mai mari datorii în bilanț față de instituțiile de credit externe nu sunt neapărat băncile cu cele mai multe active. notează Agora.md

Conform statistii Băncii Naționale, citate de Agora.md, volumul resurselor financiare datorate băncilor din alte țări a constituit la 30 iulie circa 8,9 mld. lei. Conform aceleiași surse, datoria față de băncile străine, reprezintă circa 11% din totalul activelor, comparativ cu 10% cât era la începutul anului 2014. Astfel, se înregistrează o creștere aproape dublă a dependenței băncilor noastre față de resursele creditare ale băncilor străine, notează publicatia.
Primele bănci care au datorii semnificative față de instituțiile de credit externe sunt Banca de Economii și UNIBANK.
Volumul datoriei UNIBANK față de băncile străine constituie 3,7 mld. lei, reprezentând peste 50% din total datorii ale băncii.
Banca de Economii are o datorie față de băncile străine de 1,2 mld. lei, sau 12,2% din totalul de datorii.
Datoria Moldindconbank față de băncile străine este de circa 1 mld. lei, fiind cam la același nivel pe parcursul anului curent și reprezentând 11% din datoriile totale ale băncii.
Comparativ cu alte bănci mari, VICTORIABANK nu datorează decât 0,4 mld. lei instituțiilor de credit străine.
Evoluția dată ar trebui să fie constant monitorizată de autorități, care să asigure că securitatea depozitelor plasate în sistemul bancar de către populația țării nu va fi nicidecum afectată de evoluțiile din ultimul timp ale împrumuturilor contractate din exterior de către unele bănci din Moldova.

Comentarii