10.09.2014 14:27

DE CE GAZUL ROMÂNESC ÎNCĂ NU A AJUNS ÎN MOLDOVA. MINISTRU ECONOMIEI EXPLICĂ MOTIVELE

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul economiei Adrian Candu, a oferit explicații de ce gazul românesc încă nu a ajuns în Republica Moldova, deși Gazoductul Iași-Ungheni a fost dat în exploatare pe 27 august curent. La conferință a participat și șeful delegației Uniunii Europene în țara noastră, Pirkka Tapiola, care a anunțat că Moldova va primi cea de a treia tranșă în valoare de 11,6 milioane de euro de la Comisia Europeană, pentru reformele sectorului energetic.

Potrivit lui Candu, gazoductul este perfect funcțional și este vorba acum de soluționarea unor „chestiuni tehnice”, care ar putea fi aplanate în câteva săptămâni sau chiar câteva zile.

În ceea ce privește temerile legate de eventuale probleme în ce privește resursele energetice pe timpul iernii, atât ministrul economiei cât și șeful delegației UE în țara noastră, Pirkka Tapiola au dat asigurări că suntem pregătiți pentru orce situație.

Între timp, reformele sistemului energetic continuă. Șeful delegației UE în Republica Moldova a anunțat că Moldova va primi până la finele anului cea de a treia tranșă în valoare de 11,6 milioane de euro pentru obiectivele atinse de la începutul programului. Reformele sistemului energetic fiind indeplinite în proporție de 80%.

Aceasta este a treia plată oferită de Uniunea Europeană, de la începutul acestui program care a demarat în 2011, și vreau să spun că s-a datorat unui lucru bun, și vreau să subliniez cuvântul bun, deoarece, aceasta înseamnă că au fost atinse acele 80% din obiectivele pe care ni le-am propus.

Prin intermediul acestui Program, din 2011, Comisia Europeană a alocat Republicii Moldova 42,6 milioane de euro ca suport financiar pentru diversificare energetică, conectarea la piața energetică a UE, precum şi promovarea eficienței energetice şi a energiei regenerabile.

Comentarii