23.09.2014 15:35

DE CE S-AU SCUMPIT CARBURANȚII! COMPANIILE PETROLIERE DAU EXPLICAȚII

Scumpirea carburanților este nejustificată, susține Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Astăzi ANRE a cerut companiilor petroliere să explice din ce cauză au operat majorările respective.

ANRE se arată surprinsă de acțiunile petroliștilor din Moldova, în condițiile în care cotaţiile medii la bursele petroliere finite PLATT'S au înregistrat o continuă diminuare, începând cu luna iunie, iar alte premize pentru majorarea prețului nu sunt.

Companiile petroliere se justifică prin faptul că dolarul american s-a apreciat mult pe piața internă valutară, iar ei ar suporta pierderi la tranzacțiile de import al produselor petroliere. Experții economici însă îi contrazic - ieftinirea petrolului la bursele internaționale compensează aprecierea dolarului față de leul moldovenesc.

Expertul în energetică, Victor Parlicov crede că pe rol ar trebui să intervină Consiliul Concurenței, întrucât sunt semnale evidente că reprezentanții companiilor au convenit să majoreze simultan prețurile.

La rândul său, Consiliul Concurenței susține că nu are în atribuțiile sale stabilirea prețurilor la produsele petroliere, ci urmărește ca jucătorii de pe piață să nu admită practici anticoncurențiale.
Sergiu Ciobanu a declarat că ANRE nu are temei să retragă licențele companiilor care au admis majorări de preț, însă le va expedia prescripții cu cererea de a elimina lacunele.

Comentarii